HISTORIE PONYHENGSTENHOUDERIJ “DE BEEKHOEVE”.

 

 

In oktober 1926 werd Luc Wilbrink geboren op boerderij “de Haar” te Tonden. Als 12- jarige weesjongen kwam hij bij zijn oom en tante te wonen op de boerderij “de Beekhoeve” aan de Clabanusweg in Klarenbeek. De liefde voor paarden en ponies was er toen al. Hij deed, zoals in die tijd nog heel gebruikelijk was, op het land het werk ermee.’s Avonds na werktijd werd dat werkpaard nog onder het zadel gereden. Luc was lid van rijvereniging “de Ijsselzoom” te Voorst. Deed mee aan de Nederlandse kampioenschappen achttal, en oefende daar zelfs drie keer daags tussen de werkzaamheden door voor het beste resultaat. Aangespannen rubrieken reed hij regelmatig met  Corrinne, een merrie die bij vele boeren in de buurt bekend was door haar apart grote werklust en pienterheid. Konden twee paarden een vastgelopen mestkar niet van de plek krijgen, Corrinne kreeg dat in haar eentje voor elkaar! Dit door steeds door de knieen te zakken, stukje trekken en weer zakken. De begeleider moest dan niks zeggen en deze wonderbaarlijke merrie ging door tot ze het terecht had.

 

Fokkerij was toen ook aan de orde.Er werd met paard en wagen naar de hengstenhouder toe gereden. Soms zelfs ver weg omdat de schimmelkleur de favoriet was. Men ging dan in draf naar de hengstenboer toe en in stap terug.

 

Inmiddels was Luc getrouwd met Bep Regelink van boerderij  ’t Menkveld uit Eefde.

Zij kregen samen twee kinderen; zoon Peter en dochter Alma.

Ze hadden hun inkomsten van de melkkoeien. Echter begin jaren zeventig moesten de boeren grote investeringen doen. De tijd van de melkbussen was voorbij en men moest een melktank aanschaffen om aan de fabriek te leveren, en het bedrijf grootschaliger maken.

Dit was de reden dat, mede doordat Luc geregeld met rugklachten zat, om niet uit te breiden met de koeien en geen grote investeringen te gaan doen.

Er werd besloten om met de fokkerij van de koeien door te gaan en hiernaast een ponyhengstenhouderij te beginnen.

Luc kon hiervoor een vergunning krijgen. De eerste jaren mocht er dan beperkt gereisd worden en dit mocht na een aantal jaren worden uitgebreid.

 

 

Naast de hengsten werd er ook zoals in het verleden nog met de merrie’s gefokt. Zo werd Luc met een hengstveulen Nationaal Kampioen in 1981.

Een andere rijpony behaalde in de jaren negentig Individueel goud en teamgoud voor Duitsland! Nog vele keuringssuccessen volgden hierop.

Het streven is nog net zoals toen een dier met een vriendelijk karakter dat goed gebouwd is met ruime krachtige bewegingen.

Er werd en wordt gefokt met diverse rassen nl.  K.W.P.N.(rijpaarden), N.R.P.S (rijpony) N.S.P.S. (shetlanders), Welshpony en het Haflingerras.

De veulens die op de hengstenhouderij geboren worden krijgen allen de stalnaam “van de Beekhoeve” aan hun naam toegevoegd.

 

Momenteel wordt het bedrijf gerund door Alma Wilbrink. Zij krijgt hierbij de hulp van haar vriend Peter Buijs. Ook broer Peter Wilbrink helpt als dat nodig is.

En zeker niet te vergeten de enthousiaste vrijwilligers die met de paasdagen hun best doen om de dieren aan u te tonen en u van de koffie met koek voorzien.

Deze mensen zijn ook weer aanwezig op de Veulentjesdag die sinds 2005  een leuke activiteit op “de Beekhoeve” is.

 


disclaimer